Acasă » Amintiri » Cele mai frumoase Paşti…

Cele mai frumoase Paşti…

Mi-e greu să aleg care au fost cele mai frumoase Paşti din viaţa mea, sunt două care îmi vin prima dată în minte. Foarte diferite, deşi ambele departe de casă, dar poate cu atât mai speciale.

Primul Paşte se petrecea în timpul studenţiei, în Cehia, o ţară superbă, dar în care bisericile sunt mai degrabă muzee de vizitat şi atât. În prima zi de Paşti era planificată o excursie la Český Krumlov, un orăşel medieval din sud, care e minunat chiar şi când vremea nu ţine cu tine, cum a fost cazul nostru. Colegele mele şi cu mine, care locuiam în cămin, nu aveam condiţiile necesare să pregătim tradiţionala masă românească de Paşte. Dar Laura, o altă româncă stabilită pe atunci la Praga şi care mi-a rămas o bună prietenă, s-a ocupat de tot, începând de la organizarea excursiei. A adus în ziua aceea ouă vopsite pentru toată lumea şi alte bunătăţi, dintre care îmi aduc aminte şi acum o prăjitură tiramisu. Eu cel puţin m-am simţit de-a dreptul răsfăţată. Iar sentimentul pe care l-am avut adăpostindu-ne de ploaie sub o streaşină ca să ciocnim ouăle roşii şi să ne urăm „Cristos a înviat!” nu-l voi uita prea curând. Mulţumesc, Laura!

Al doilea Paşte special din viaţa mea a fost în Maramureş, unul din locurile în care tradiţia încă se păstrează cu sfinţenie. Aveam câteva zile rezervate la o pensiune şi porniserăm la drum cu un portbagaj întreg de mâncare, deşi eram doar două persoane. Deh, grija părinţilor să nu cumva să rămânem flămânde tocmai de sărbători. Dar aveam să aducem mâncarea aproape intactă înapoi, căci am avut multe altele de făcut decât să ne îmbuibăm: vizitat prieteni, Mănăstirea Bârsana, biserici de lemn vechi de sute de ani, muzee ale satului, Cimitirul Vesel din Săpânţa, Muzeul Sighet, colindat coclauri înverzite. Şi poate mai presus de orice o slujbă autentică de Înviere, în toiul nopţii, la o bisericuţă în care oficiau pe rând şi catolicii, şi ortodocşii, cu maramureşeni gospodari, îmbrăcaţi de sărbătoare şi cu coşurile pline, şi unde ni s-a împlinit amândurora dorinţa de-a auzi toaca bătând. Ce-ţi poţi dori mai mult? Mulţumesc, Anca! Tu ştii că mă abonez de pe acum la un număr asemănător!

Cristos a înviat!

Vă ofer în loc de alte urări trei poze după câteva felicitări cusute de mine…

 

15 gânduri despre „Cele mai frumoase Paşti…

  1. Adevărat a-nviat!
    Cum vara trecută am făcut turul Maramureşului, îmi sună extrem de cunoscută şi familiară înşiruirea de locuri din povestea ta. (Altminteri, imaginile ar fi fost foarte estompate – mai fusesem o singură dată în MM, după terminarea liceului.)

    Mumoon îţi transmite salutări! 🙂

    Apreciază

    • MM e un loc în care m-aş întoarce oricând cu drag, iar de câte-o sărbătoare e cu atât mai frumos, mi-ar plăcea să merg o dată şi de Crăciun…

      Încă o dată o pup pe botic pe Mumoon, iată în sfârşit o pisică pe care nu mă mai satur s-o pup 😀

      Apreciază

  2. Adevarat a Inviat!
    Merci, Daria draga, intr-adevar amintiri frumoase de la Pastele in oraselul medieval plouat.
    Chiar, mai ai pozele de la ciocnitul sub streasina?;)..

    Apreciază

    • Laura dragă, nu, nu le (mai) am, eu aveam doar aparat foto clasic pe vremea aia, aşa că dacă mai ai tu poze de-atunci, chiar mi-ar plăcea să le revăd. Mulţumesc! Vă pup pe toţi, inclusiv burtica 😉

      Apreciază

Lasă un comentariu