Pentru că aveam cam multe mere şi o imensă poftă de dulce, stârnită în mare măsură de chestiile făcute de Teodora, m-am învrednicit şi eu să fac tortul ăsta uşor şi rapid, pentru că nu te mai chinui să razi merele. Le-am curăţat, că nu mai aveau o coajă prea frumoasă şi le-am scos coceanul cu ustensila aia specială de bucătărie, nu ştiu dacă are vreun nume. Merge rapid operaţiunea. Într-o cratiţă am topit 4-5 linguri de zahăr şi am învelit şi pereţii ei cu caramelul format, ca la crema de zahăr ars. Peste am pus merele, mi-au încăput fix 13 mai micuţe, şi le-am umplut cu bucăţi de nucă peste care am turnat puţină miere, merele fiind un soi mai acrişor. Deasupra merelor astfel garnisite, am turnat un pandişpan obişnuit, făcut din 4 ouă şi l-am dat la cuptorul preîncălzit, la foc nu prea mare. La final, am răsturnat tortul pe un platou şi l-am pudrat cu scorţişoară, pe alocuri am scăpat cam multă:)
N.B.: Mie nu mi s-a părut necesar, dar s-ar mai fi putut pune bucăţele mici de unt printre mere.
E un tort excelent, şi mie-mi place foarte mult.
Alte chestii care mi-au trecut prin minte citind textul tău:
– mersi că mă lauzi 🙂
– nici mie nu-mi prea place să folosesc răzătoarea (şi ezit să-mi iau un robot caresă rezolve problema)
– îmi place cuvântul ‘cocean’ pentru cotor (la noi, în zona Bărăganului, înseamnă altceva)
– apropo de ustensila de scos cotoare: am constatat că multe cuvinte lipsesc din limba română
– 13 (numărul meu norocos :)) mere micuţe înseamnă că-s eco, nu? din livada proprie cumva?
– mierea e grozavă pentru sănătate (de consumat în loc de zahăr)
– cred că-i mai dietetic fără unt
– scorţişoara… iami-iami, gustoasă şi sănătoasă
-nuca eşi eaminunată
Bravo pentru rezultat! 🙂
ApreciazăApreciază
Să le luăm pe rând:
– mulțumesc la rândul meu (ideea să pun nuci în mijloc chiar mi-a venit de la poza aia a ta, care mă face să salivez de fiecare dată când o văd)
– prefer să folosesc răzătoarea și telul decât robotul și mixerul, când chiar nu se pot evita nici astea:), mi se pare că merge mult mai repede, mai ales când e vorba de cantități mici
– să știi că am oscilat între „cocean” (care mă gândesc că în zona aia se folosește doar pentru porumb) și „cotor” când am scris textul:)) Bănuiesc că ezitarea mi se trage de la anii petrecuți în Bucuresci:) deși circulă ambele variante și-n Ardeal
– păcat că nu se mobilizează vreo echipă de terminologi să rezolve problema cuvintelor lipsă din limba română, care zice-se e dulce ca mierea, dar săracă uneori în vocabular ca zahărul în calități
– merele sută la sută eco, de-aia au și început să se strice, sunt primite de la vecini.
ApreciazăApreciază
Ca sa vezi coincidenta, asta am facut si eu ieri, dar putin diferit: am umplut merele cu dulceata in loc de nuca, iar in loc de pandispan am pus la blat o compozitie „formula 5”, adica 5 linguri de zahar, 5 de faina, 5 de lapte si 5 oua, plus scortisoara, rom si un pic de praf de copt. Cum, la mine, tot ce fac are o poveste, va veni si randul tortului sa se gaseasca pe blog, desi nu se incadreaza in specificul blogului meu. Tort la borcan nu vezi prea des…
ApreciazăApreciază
Gabi, mersi de vizită și de formula 5, pe care nu o știam. Cu tortul la borcan e o idee, cine știe, pentru toate este un început:) Aștept povestea tortului fără borcan până una alta.
ApreciazăApreciază
Dacă mai ai mere sută la sută eco, poţi să pui, te rog, pe blogul tău o fotografie cu ele?
Tocmai se discuta azi pe blogul doctorului despre subiectul ăsta.
http://desprecancer.com/2010/10/25/ana-nu-mai-are-mere.html
ApreciazăApreciază
Daca tot am pornit discutia, pot sa pun si eu una cu merele mele eco? Cu ciupercile am avut si jur pe rosu ca erau eco la maxim…
ApreciazăApreciază