Acasă » Ce-mi mai trece prin cap » Despre dragoste… fără demoni

Despre dragoste… fără demoni

Prietenei mele, Oana, care acum ceva vreme nu mai credea în dragoste și care atunci, nu știu nici eu cum, a reușit să mă facă să-i promit că-i scriu un articol pe tema asta, motiv să-mi redeschid blogul (pe care acum văd că l-am închis întâmplător fix acum 4 ani). Nu mă prea trage inima, dar promisiunea-i promisiune…

Dragă Oana, trebuie să-ți spun din start, cu riscul de a te dezamăgi, că să-mi ceri mie să scriu despre dragoste e cam ca și cum ai pune un bărbat să-ți vorbească despre firele de păr crescute sub piele, după ce te-ai epilat.

Singurul lucru de care sunt sigură e că sunt tot atâtea moduri de a iubi câți oameni există. Ca să încep cu o banalitate. Și că sunt foarte norocoși (a se citi cinstiți cu ei înșiși) cei care și-au găsit persoana care să-i iubească și pe care s-o iubească așa cum vor sau cum au ei nevoie, deci alături de care sunt fericiți. Nu doar li se pare sau se mint singuri că sunt.

Mă feresc, după cum sper că ai observat, să folosesc cuvântul pereche, pentru că nu mai cred că există așa ceva. Dar recunosc că am crezut-o multă vreme. Cam atâta vreme cât am fost ferm convinsă că găsisem persoana respectivă. Pentru care simțeam ce nu mai simțisem pentru nimeni, într-un cuvânt tot. Simțeam cum se simte și ce i se întâmplă, chiar și când nu eram împreună. Dar asta-i deja istorie și nu face subiectul acestei aiureli.

Să revin, nu mai cred că fiecare persoană are (doar) o alta potrivită pentru ea pe lumea asta. În primul rând, pentru că sunt convinsă că multora le-ar fi mai bine singuri, că nu fiecare e făcut pentru cuplu sau familie. Sincer, într-o lume exclusiv de cupluri eu cred că m-aș simți ca-n arca lui Noe. În al doilea rând, pentru că în lumea în continuă schimbare în care trăim cred că și sentimentele evoluează (sau involuează) odată cu oamenii. Așa că nici măcar dragostea, care cândva dura o viață, dacă nu cumva chiar o veșnicie, acum are de suferit. Exclusiv din vina noastră, din păcate. Iar în al treilea rând, chiar cred că providența e mult mai bună decât ne imaginăm noi și ne dă mai multe șanse decât am merita.

Cred că dragostea se reinventează tot timpul și nu se plictisește niciodată. Doar că asta presupune desigur să nu se culce pe-o ureche nici unul din cei doi, așa cum din păcate se întâmplă în multe cazuri, liniștiți că odată ce-au găsit persoana potrivită și sunt împreună, căsătoriți sau nu, nu mai trebuie să facă nimic. Iar efortul doar unuia nu ajunge niciodată, pentru că dragostea n-ar fi dragoste dacă n-ar fi reciprocă. Cel puțin, eu n-aș putea niciodată să fiu într-o relație cu sens unic, deși observ destul de multe în jurul meu. Nu sunt dispusă să (mai) compensez lipsa de sentimente a celuilalt și nici ca altcineva să fie nevoit s-o compenseze pe a mea. Pur și simplu, n-ar fi corect. Întotdeauna am fost de părere că-i infinit mai bine să fii singur decât cu cine nu trebuie. Nu cred în relațiile de complezență, în care unul dintre parteneri (sau chiar amândoi!!!) rămâne doar ca să nu fie singur, ca să-i fie mai ușor, ca să fie sau doar să se simtă protejat, sau susținut, sau întreținut, sau doar în rând cu lumea și să aibă cu cine se afișa în public. Recunosc că multă vreme i-am disprețuit pe toți ăștia de mai sus, pentru că eram convinsă că-și distrug nu doar propriile vieți, ci și pe cele ale persoanelor cu care ar trebui să fie de fapt, dacă ar fi cinstiți. Acum doar îi compătimesc. Pentru că ar putea să aibă atât de mult și se mulțumesc cu atât de puțin!

Dragă Oana, nu știu cum sunt și ce simt alții, dar eu n-aș putea niciodată să mă îndrăgostesc sau să mai și iubesc pe cineva, doar pentru că el e îndrăgostit sau mă iubește pe mine. Ăsta-i curat narcisism, nicidecum dragoste. Și reciproca e evident valabilă. Sunt de acord că sentimentele cresc în timp, dar dintr-o sămânță, nu din nimic. Or dacă eu nu simt de la început nimic, nici n-o să simt niciodată și basta. Degeaba se roagă unii cu cerul și cu pământul să le dau o șansă unora pentru care nu simt nimic, oricât de cumsecade, de frumoși, de deștepți, de doldora de bani și de îndrăgostiți ar fi, că tot deageaba. Dețin prin urmare o colecție impresionantă de oameni care m-au vrut sau m-ar vrea drept noră, cumnată etc. Ridicol, nu? Dar nu am regrete în ce-i privește pe respectivii. Și mai bine așa, mai bine o grămadă de oameni nemulțumiți, decât doi oameni nefericiți împreună. Pentru că dragostea e – sau ar trebui să fie – numai în doi. Mai presus de toate dorințele și sfaturile și ideile celorlalți.

Dacă tot am ajuns la exclusivism, mai trebuie să spun că eu n-am putut niciodată să iubesc mai mult de un singur bărbat în același timp. Așa că dacă ar veni un băiețică la mine, ferm convins că el are o capacitate infinită de iubire, să-mi spună că mă iubește, zău, dar le mai iubește și pe Maricica, Petronela și Olguța – de unde-oi fi scos numele astea, nu știu – , atunci i-aș spune să rămână cu Maricica, Petronela și Olguța. Io-s foarte egoistă în dragoste, nu împart bărbații cu altele. La mine e totul sau nimic, nu merge cu jumătăți de măsură sau firimituri. Dacă eu dau totul, vreau totul în schimb. Ăsta-i motivul pentru care n-am putut și nu cred c-aș putea vreodată să fiu „just friends” cu cineva pentru care simt tot. Și eu am o capacitate infinită de iubire, sâc, dar pentru o singură persoană. Nu vrea tot, să fie sănătos cu nimic atunci! Nu știe ce pierde!

Nu cred că dragostea ar trebui să se împiedice de vârstă sau alte prejudecăți. Cunosc destule cupluri stabile în care diferențele dintre parteneri sau doar diferența de vârstă e mare, dar lucrurile merg strună. Dragostea nu are reguli și tipare. Poftim, altă banalitate! Și nu cred că vine la comandă. Cel puțin în cazul meu așa a fost, n-am căutat-o, n-am dorit-o sau chemat-o, ci pur și simplu s-a întâmplat. Nu fac parte din categoria femeilor „romanțioase” (ca să nu zic disperate), care-și pun singure bețe-n roate, fixându-și țeluri precise, să se îndrăgostească cu tot dinadinsul, sau să-și găsească bărbatul vieții lor, sau să se mărite până la vârsta de…, în data de…, îmbrăcate în…, iar bărbatul să se încadreze în tiparele x, y, z. N-am avut niciodată asemenea proiecții. Pe mine dragostea m-a luat prin surprindere. De altfel, viața îți oferă mereu atâtea surprize, încât ar fi o prostie să încerci mereu să le anticipezi sau să le distrugi farmecul, făcându-ți mereu planuri. De care probabil că n-o să te poți ține niciodată.

Încă ceva ce nu știu dacă li se aplică și altora sau nu. Aș fi înclinată să cred că nu, dacă ar fi să mă iau după cum femeile își laudă de obicei bărbații, de parcă acum i-ar fi rupt direct din rai. Am fost de la bun început foarte conștientă de defectele omului pe care l-am iubit, dar nu mă deranjau, dimpotrivă, mi se păreau și alea atrăgătoare. Poate și pentru că m-a plictisit întotdeauna perfecțiunea. A nu se înțelege din asta că sunt adepta iubirii în care care iei omul așa cum e, prespălat, ambalat și tot așa îl predai la capătul vieții. „Ia de-aici, Doamne, așa mi l-ai dat, așa să ți-l ții. Doar puțin mai gras și mai chel sau cărunt, mda. Da’ las că și el mi-a scos mie pieri albi.” Aud multă lume susținând că n-ar trebui să schimbi persoana iubită, ci s-o iei așa cum e, ceea ce mi se pare trist. Da, n-ar trebui să-i impui schimbări, dar eu cred că în iubire te schimbi, te transformi tot timpul, crești alături de celălalt. Îți dorești singur(ă) să te schimbi în bine, de dragul celuilalt.

Dragă Oana, aș putea să aberez pe tema asta la nesfârșit și mai ales fără nici un folos. Dar ar fi chestii pe care le cred sau le simt doar eu, poate nu și alții. Ideea e că, chiar dacă sunt deocamdată singură, eu tot cred în dragoste. Chiar și când o să se termine bărbații, tot o să cred în dragoste. Și sper să mor crezând în dragoste, chiar dacă o să mor tot singură și-o să mi se găsească hoitul în vreo garsonieră, abia când o să intre în putrefacție, ha ha ha. Iartă-mi, rogu-te, poliloghia asta despre istoria și evoluția firelor de păr crescute sub piele, de la origini până-n zilele noastre, cred că te-ai prins de mult că habar nu am despre ce vorbesc. Fiindcă dragostea se simte, întotdeauna, și nu se teoretizează niciodată.

Să nu uiți că oamenii frumoși se găsesc întotdeauna unii pe alții! Doar că la momentul potrivit… 🙂

Reclame

3 gânduri despre „Despre dragoste… fără demoni

  1. Hihi, bine ca ai revenit! Chiar ma intrebam ce mai fac prietenii mei din „era Blogspot” (m-am mutat pe WordPress intre timp. 🙂
    Inteleg de ce nu ai vrut sa scrii despre tema asta. Sper sa intelegi si tu de ce nici eu nu comentez pe subiect…
    Iti spun doar ca ma bucur mult ca ai scris din nou. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s